top of page
  • Monique Montijn

Mediteren, zo fijn! En toch lastig om eventjes te doen.

Tijdens de opleiding tot intuïtief coach heb ik echt ervaren hoe fijn het is om te mediteren. Deels doordat ik gewoon twee dagen even helemaal weg was van de wereld, op een prachtige locatie met heerlijk eten en fijne mensen. Maar vooral omdat ik met mediteren even bij mijn ‘onderlaag’ kon stilstaan. Mocht voelen wat er bij mij verborgen speelde. Hoewel dat ook geen prettige dingen waren, gaf het me juist veel helderheid en energie. Waarom is dit dan thuis in het dagelijkse leven zo lastig om te doen?


Nu even heel eerlijk, dit is wat er bij mij gebeurt:


In de avond ben ik te moe. Overdag zijn er vaak andere dingen te doen, schuldgevoel dat ik hier tijd aan besteed. Het is nooit stil genoeg; hoor de buren of iemand is in de buurt wel aan het klussen. Of er komt al bijna weer een kind thuis... Ik neem vanavond wel even tijd voor mezelf met netflixen of tussendoor met een kopje thee of even lekker in de zon zitten. Kan ook wel even wandelend mediteren tijdens de hond uitlaten.

Allemaal waar en geheel onzin. Ik heb een hele fijne praktijkruimte in Doorn. Daar kan ik naar toe gaan. En geluid hoeft niet te storen, want ik kan ook meditatiemuziek opzetten. Andere dingen? Wat kan nu belangrijker zijn? En ik weet heus wel dat ik met netflixen of lezen juist lekker mijn gevoel niet hoef te voelen. Mijn verstand is gewoon mijn verstand aan het zijn. Dat is wat er echt aan de hand is. En verstand denkt in termen van angst en gevaar. Wil mij behoeden en daarom helemaal niet voelen (zie schema onderaan).


|“Mijn verstand is gewoon mijn verstand aan het zijn.


Hoe kom ik hieruit? Door in het nu te zijn. Door even te voelen en stil te staan bij wat er hier nu in mij gebeurt. Is dat niet mediteren? Ah ja, zeker wel. Bijzonder toch hoe eenvoudig en complex het kan zijn.


En nu ga ik even in de tuin mediteren met mijn oortjes in met fijne meditatiemuziek. Gewoon even een kwartiertje en zijn met wat er is. Mooi hoe ergens even bij stilstaan alles lichter maakt en energie geeft.


Wil jij ook beginnen met mediteren of kan je wat hulp gebruiken? Het boek De kracht van het NU in de praktijk van Eckhart Tolle is echt een aanrader. Het verandert en verheldert je kijk op je eigen verstand én je kijk op mediteren. Het maakte voor mij mediteren veel eenvoudiger.


Comments


bottom of page